T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Ordu Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü

54.Kütüphane haftası kapsamında Kütüphane Haftamız açılış programı Kültür Sanat Merkezi büyük salonda gerçekleştirildi.

26-31 Mart 2018 tarihleri arasında Ordu Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğümüzce kutlanan açılış programı 26 Mart 2018 Pazartesi günü saat 14:00’da OKSM büyük salonda Vali Yardımcısı Bayram GALE, Altınordu Belediye Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur TOPARLAK, daire amirleri ve öğrencilerin katılımıyla başladı. Mehmet Akif İnan Ortaokulunun  gösterileri büyük beğeni topladı.
             Açılış konuşmasında Kütüphane Müdürü Bekir SEÇİL yaptığı konuşmada, 1964 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği,  halkın kütüphanelerden daha iyi yararlanmasını sağlamak, Türk Kütüphaneciliğinin sorunlarını halkımıza duyurmak  ve mesleğin yurt  çapında tanıtılması  amacıyla Kütüphane Haftası kutlanmaya başlanmış, bu gelenek Bakanlığımızca da devam ettirilmiştir.

Her yıl bir ana tema ile kutlanan haftamızın konusu “yeni nesil çocuklar yeni nesil kütüphaneler” olarak belirlenmiştir.  Yeni nesil çocuklar, kütüphanelerde  nitelikli bilgi kaynaklarına ulaşabilen, teknolojiyi en iyi şekilde kullanabilen, tarihine meraklı,  sorgulayan, anlayan, gelecek zamana kendini ve ülkesini en donanımlı şekilde hazırlamaya aday, pırlanta bir nesil olarak karşımıza çıkıyor. Yeni nesil Çocuklarımızın kütüphanelerdeki varlığı ise kütüphanelere hayat veriyor.

             Sevgili kitap dostları; Kütüphanemizdeki yaptığımız yeniliklerden kısaca bahsetmek istiyorum. Kütüphanemizin kurulduğu tarihten bu yana gelen tüm dergiler ve ordu yerel gazeteleri ciltletilmiş ve yeni kurduğumuz Süreli yayınlar araştırma salonunda hizmete sunulmuştur. Kütüphanemizin 7-14 yaş çocuk bölümü yeniden düzenlenmek suretiyle modern bir okuma salonu haline getirilmiştir. Çocuklar ve aileleri tarafından benimsenmesi ve yoğun bir şekilde kullanılması sebebiyle, karadeniz de ilk kez kurulan O- 6 yaş çocuk ve oyuncak bölümü önümüzdeki günlerde genişletilecektir. Ailenin çocuğunu izleyebileceği, beklerken kitap okuyabileceği, çocukların gruplar halinde oynayabileceği geniş bir mekan haline getirilecektir.

2011 Ocak ayında Ordu Kültür Sanat Merkezi B blokta 800 m2 alanda hizmete başlayan Kütüphanemiz, kullanım alanının yetersiz olması nedeniyle 2011-2017 tarihleri arasında her yıl büyütülerek kullanım alanı 800 m2 den 2200 m2 ye çıkarılmıştır. Böylece; Ordu Gazi il Halk kütüphanemiz Birbirinden güzel 10 salonu ve 6 bölümü ile Türkiye de en çok birimi olan halk kütüphanelerinin başında yer almıştır.

              2016 yılı TUİK verilerine göre, Ordu İlimiz Kullanım sayısı itibariyle Türkiye 10. su olmuştur.  42 ilçesi bulunan büyük metropoller karşısında  18 aktif kütüphanesiyle Halk kütüphanelerimizin dereceye girmesi büyük bir başarıdır ve tesadüf değildir.  Sınırlı personel sayısına rağmen, İlk on’a  giren kütüphanemiz, bununla da yetinmeyip “en iyinin en  iyisi” olma yolunda hedefine emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. 

Kıymetli Kütüphane Dostları; Kütüphanelerin önemini daha iyi anlayabilmemiz için, Tarih sahnesinden   yok olan kütüphaneler hakkında konuşulmadan geçilemez.   Çünkü Bu kütüphanelerin hazin sonu, o milletler ve hatta dünya medeniyetleri için büyük kayıp olmuştur.

Milattan sonra 400. Yıllarda İskenderiye kütüphanesinde 900.000 yazma eser yakılarak yok edilmiştir.

Abbasiler döneminde 750-1258 arası Hepsi el yazmaları olan kitapların Moğollarca nehre döküldüğü, El yazması kitap mürekkeplerinin Dicle nehrinin sularını haftalarca bulanık akıttığı bilinmektedir. Buhara ve  Semerkant kütüphaneleri de Cengiz han tarafından yaktırılmış ve yok edilmiştir. Mezopotamya toprakları üzerinde kurulan ve derin geçmişe sahip olan Irak kütüphaneleri son yıllarda işgaller ile yağmalanmıştır. Yağmalanan eserler kimi zaman bir koleksiyoncunun evinde; kimi zaman da Batı ülkelerindeki kütüphanelerde bulunmuştur. Savaş sonucunda,  Derin bir Türk-İslam medeniyetini barındıran nadir eserler  yok olup gitmiştir.

Bosna Kütüphanesi;  Geçmiş kuşaklardan gelen yadigarlarla birlikte 24- 25 Ağustos 1992 de Sırp ordusunun yangın bombardımanı sonucu alevler içerisinde kalmış, İçerisinde 6000 in üzerinde paha biçilmez kitap, 153.000’i yazma olan iki milyon eserin yüzde sekseni yanıp kül olup gitmiştir.

 Görülmektedir ki Düşman, bir milleti yok etmek için kütüphanelerini yok  ederek son darbeyi yerleştirmektedir.  Bu nedenle; Savaştan çıkan birçok millet ilk iş olarak milli kütüphanelerini yeniden kurmakta,   milli ve manevi değerlerini toparlama ve kucaklama çalışmasına başlamaktadır. O halde Sizler elinizde var olan kütüphaneleri kucaklamak için neyi bekliyorsunuz?

Sözlerime burada son verirken;

               Haftamızın açılış programını gerçekleştiren Mehmet Akif İnan Ortaokulu ekibine,  Beni anlayışla dinleyen siz misafirlerimize, Özveri ile çalışan personellerime, çalışmalarımız esnasında bizleri destekleyen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür eder, “Kitap okuyun geleceğinize dokunun” sözüm ile hepinizin 54. Kütüphane haftasını  en derin sevgi ve saygılarımla kutlarım dedi.

Etkinliğimize katılan tüm halkımıza ve öğrencilerimizi teşekkürü bir borç biliyoruz.


  • 1.jpg
  • 13.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg
  • 14.jpg
  • 2.jpg
  • 15.jpg
  • 16.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg